Kinų virtuve apibendrintai vadinamos Kinijoje esančios Tolimųjų Rytų virtuvės, išskiriant jas nuo japoniškos, korėjietiškos ir vietnamietiškos. Iš tiesų tai yra keletas savarankiškų virtuvinių tradicijų, kurios su kitomis Rytų Azijos virtuvėmis dalijasi daug bendrų produktų, prieskonių, taip pat filosofija ir maisto apdorojimo metodais, tačiau turi ir savo specifinių bruožų.
Paprastai pasaulio restoranuose dažniausiai yra paplitusi Kantono virtuvė, todėl daugumai pasakymas „kinų virtuvė“ asocijuojasi būtent su ja.
Kinijos virtuvių klasifikacija
Paprastai kinų virtuvė yra skirstoma į keturias arba aštuonias didžiąsias tradicijas:
Keturios didžiosios virtuvės:
Pekino virtuvė (Lucai) – paplitusi Šiaurės Kinijoje
Šanchajaus virtuvė (Huayangcai) – paplitusi Huanghe upės baseine.
Sičuano virtuvė (Chuancai) – paplitusi Vakarų Kinijoje (Sičuano ir Hunano provincijose)
Kantono virtuvė (Yuecai)) – paplitusi Pietų Kinijoje
Aštuonios didžiosios virtuvės:
Shandong virtuvė (Lucai) – sutampa su Pekino virtuve iš keturių didžiųjų virtuvių
Jiangsu virtuvė (Sucai) – viena Šanchajaus virtuvės atmainų, palitusi Jiangsu provincijoje.
Anhui virtuvė (Huicai) – viena Šanchajaus virtuvės atmainų, palitusi Anhui provincijoje.
Zhejiang virtuvė (Zhecai) – viena Šanchajaus virtuvės atmainų, palitusi Zhejiang provincijoje. Receptai iš šios virtuvės yra paplitę visame pasaulyje.
Kantono virtuvė (Yuecai) – šiuo atveju apima tik Guangdong provinciją.
Fujian virtuvė (Mincai) – paplitusi Fujian provincijoje.
Sičuano virtuvė (Chuancai) – šiuo atveju apima tik Sičuano provinciją.
Hunan virtuvė (Xiangcai) – viena Sičuano virtuvės atmainų, palitusi Hunan provincijoje.
Tautinės Kinijos virtuvės
Be šių virtuvių Kinijoje dar yra žinomos kai kurios tautinės, specifinės virtuvės, kurios į tradicinę klasifikaciją neįeina. Tarp jų yra:
Hakka virtuvė – hakka tautos virtuvė, viena Kantono virtuvės atmainų.
Chiuchou virtuvė – viena Kantono virtuvės atmainų aplink Chaozhou miestą.
Junanio virtuvė – Junanio provincijos virtuvė, stipriai įtakota vietinių tautų. Jai būdingas aštrus maistas ir gausus grybų vartojimas.
Makao virtuvė, paplitusi Makao mieste, kiniškų ir portugališkų tradicijų mišinys.
Shanxi virtuvė (Qincai) įtakota uigūrų ir kitų musulmoniškų tautų virtuvių. Patiekalai primena Makao virtuvę.
Mandžiūrų virtuvė – šiaurės Rytų Kinijoje paplitusi tradicija, įtakota vietinių mandžiūrų, korėjiečių, japonų, rusų tradicijų.
Musulmoniška kinų virtuvė (Qingzhencai) – paplitusi tarp kinų musulmonų, ypač hui, gyvenančių Vakarų Kinijoje.
Honkongo virtuvė – pasižymi įvairių kiniškų ir vakarietiškų virtuvių mišiniu.