Nors Atlanto vandenyne esanti Madeiros sala dažniausiai laikoma atostogų kryptimi, ją vis dažniau atranda ir planuojantieji darbostogas. Turizmo pikui artėjant į pabaigą, artėjantis rugsėjis – itin tinkamas metas leistis į darbostogas, rašoma „Itaka“ pranešime žiniasklaidai.
„Darbostogos – viena įdomiausių ir labiausiai įtraukiančių motyvacinių priemonių, kurias siūlo šiuolaikiniai verslai. Ši kelionė suteikia galimybę tiek sustiprinti tarpusavio komandinius ryšius, tiek ir pažinti svečius kraštus, pavyzdžiui, Madeirą. Tiesioginiu skrydžiu iš Vilniaus per kelias valandas pasiekiama Portugalijai priklausanti sala – idealus sprendimas norintiems suderinti tiek darbus, tiek ir poilsį po darbo“, – sako „Itaka“ kelionių ekspertė Daiva Strumskienė.
Tarp privalumų – tinkama infrastruktūra
Jei atostogaujant kartais norisi pabėgti nuo šiuolaikinio gyvenimo privalumų, vykstantieji į darbostogas teikia pirmenybę tinkamai išvystytai infrastruktūrai. Tuo pasižymi Madeira, galinti pasigirti kokybiškais keliais.
„Dėl savo kompaktiško dydžio beveik bet kurį salos kampelį pasieksite vos per 1,5 val. kelio automobiliu. Tai reiškia, kad net ir po darbo valandų turėsite pakankamai laiko pakeliauti po Madeirą. Žinoma, jei išsinuomosite automobilį“, – pasakoja D. Strumskienė.
Vis dėlto, atvykusieji darbostogų pirmenybę labiausiai linkę teikti kokybiškam mobiliajam ryšiui ir internetui. Tiek salos sostinė Funšalis, tiek ir kitos didesnės vietovės, išsidėsčiusios palei pakrantę, pasižymi kokybišku 4G ir net 5G ryšiu. Tuo metu viešbučiuose ir kitose nakvynės vietose galima naudotis greitu belaidžiu internetu.
Sotumo suteiks ne tik darbas
Nors prie Lietuvos didmiesčių patiekalų įpratusiems Madeiros virtuvė gali pasirodyti itin paprasta, tačiau jos patiekalai – neįtikėtinai skanūs. Vaisiai ir daržovės auginami čia pat, tad dar tą pačią ar jau kitą dieną jie atsiduria tiek prekybos centrų lentynose, tiek ir lėkštėse kavinėse. Tuo metu mėsa ir pieno produktai atkeliauja iš kaimyninių Azorų salų. Tad maistas gali atitikti kiekvieno atvykusiojo skonį.
Anot D. Strumskienės, vietiniai gyventojai mėgsta pavalgyti sočiai, tad tam turėtų nusiteikti ir salos svečiai. „Nuo česnakinės duonos, kitų užkandžių ir šviežios kalavijos su pasiflorų padažu iki sultingų mėsos iešmelių ir gardžiųjų „poncha“ kokteilių – verta išragauti visus gardumynus, kuriuos siūlo Madeiros virtuvė.“
Turtinga gamtos grožiu
Amžinojo pavasario sala ar net Europos Havajais tituluojama Madeira šiuos titulus pelnė ne veltui: dėl švelnaus klimato ir kitų palankių gamtinių sąlygų sala gali didžiuotis išskirtinai gražia ir turtinga gamta.
„Pasirinkus Madeirą savo laikinam komandos biurui, laisvalaikiu galėsite ištyrinėti daugybę nuostabių salos kampelių. Nesvarbu, ar nuspręsite leistis į vešliai žaliuojančius atogrąžų miškus, ar žygiuoti pėsčiomis vienu iš gausybės maršrutų per kalnus, ar išsimaudyti Atlanto vandenyne ir pajusti jo galią, Madeiroje kiekvienas ras sau tinkančią veiklą“, – tikina „Itaka“ kelionių ekspertė.
Pragyventi – palyginti nebrangu
Dar vienu Madeiros privalumu kalbinama kelionių ekspertė išskiria ir palyginti nedideles kasdienes išlaidas. Anot jos, didžiausi skirtumai tarp salos ir Lietuvos didmiesčių pastebimi vertinant apsilankymus kavinėse.
„Žinoma, didžiausios dalies kelionei skirto biudžeto gali pareikalauti nakvynės viešbučiuose. Tačiau apsilankymas restorane žmogui atsietų apie 12–15 Eur, priklausomai nuo pasirinktos vietos. Už šią sumą pasimėgausite užkandžiu, pagrindiniu patiekalu ir gėrimu, vietinių kurių kainos gali siekti apie 2–3 Eur“, – teigia D. Strumskienė.
Atostogoms (ir darbui) palankus klimatas
Tačiau bene svarbiausiu Madeiros privalumu darbostogoms įvardijamas darbui palankus klimatas. Tiek vasarą, tiek ir žiemą čia džiugina švelni temperatūra, kurią užtikrina salos geografinė padėtis – ji apsupta Atlanto vandenyno.
„Net ir vasarą oras retai įkaista iki 30 ar daugiau laipsnių, tad Madeiroje bus malonu tiek dirbti, tiek ir leisti laisvalaikį gamtos apsuptyje. Ryškiai žalios medžių lapijos ir įspūdingi galybės čia augančių gėlių atspalviai sukuria malonią bei kūrybiškai išlaisvinančią atmosferą“, – sako „Itaka“ kelionių ekspertė D. Strumskienė.