Kelioniuklubas.lt
  • Pradžia
  • Naujienos
  • Partnerio turinys
  • Patarimai
  • Laisvalaikis
    • Žvejyba
    • Video
  • Kelionės
Kelioniuklubas.lt
  • Pradžia
  • Naujienos
  • Partnerio turinys
  • Patarimai
  • Laisvalaikis
    • Žvejyba
    • Video
  • Kelionės
  • Laisvalaikis

Lietuvių valgiai

Tikriausiai kiekvienas lietuvis paklaustas apie lietuvišką virtuvę net nesuabejodamas atsakytų, kad mūsų virtuvės pagrindą sudaro bulviniai patiekalai. Iš dalies jie būtų teisūs. Bet nedaugelis susimąstytų, kad lietuviška virtuvę sudaro ne tik bulviniai,bet ir miltiniai, mėsos, gal šiek tiek mažiau žuvies patiekalai.

Lietuviška kulinarija formavosi kelis šimtmečius. Ją gan smarkiai įtakojo importiniai prieskoniai, produktai. Gaila, kad nemažai senovės patiekalų išnyko istorijos puslapiuose,vienas garsiausių – midus. Lietuviška virtuvė išsiskyrė iš kitų Baltijos šalių perėmusi daugelį kaimyninių valstybių tradicijų. Iš Lenkijos perėmėme zrazus, iš rytinių kaimynų balandėlius, koldūnus, virtinius. Tai gi, nemažai gaminių perėmėme, bet kokie yra mūsų nacionaliniai patiekalai? Visų pirma, tai šalti užkandžiai. Juos sudaro įvairūs sūriai, rūkyta mėsa, šaltiena, vyniotiniai. Paskui didelis mėsos gaminių asortimentas – kumpiai, kimšta paukštiena, kepsniai. Žinoma, ir bulviniai patiekalai užima svarbią vietą Lietuvos virtuvėje. Pagrindas – cepelinai,vėdarai, bulviniai blynai, švilpikai, žemaičių blynų. Didelė miltinių patiekalų įvairovė. Tai – lietiniai, koldūnai, skryliai, šaltanosiai.Tradiciniai lietuvių desertai – šakotis, žagarėliai. Kaip pastebime lietuviai naudoja gan mažai žuvies, bet su kaupu mėsos, bulvių, miltinių patiekalų.

Lietuviška virtuvė turi gilias tradicijas ir yra labai įvairiapusiška. Labiausiai tai atsispindi regioniniuose valgiaraščiuose. Aukštaičių pagrindiniai patiekalai – miltiniai. Dzūkai dažniausiai valgo grybus. Suvalkiečiai su žemaičiais garsėja mėsosgaminimo tradicijomis. Be to, lietuviai mėgsta skaniai pavalgyti per šventes. Kiekviena didesnė šventė minima prie stalo su gausybe patiekalų. Per Kūčias ant stalo dedama 12 gaminių, dažniausiai žuvies, grybų, silkės. Užgavėnės lietuviams tikra maisto šventė, riebių ir sočių valgių puota. Per Užgavėnes dažniausiai gaminami mieliniai, miltiniai, rečiau bulviniai blynai. Pagal tradiciją per Velykas valgomas neįprastas maistas. Tai gali būti keptasveršienos kumpis, kiaulės galva, įdarytos žąsys, kalakutai. Nė vienos Velykos neapsieina be pyragų. Pyragai būna įdaryti , išradingai išpuošti. Žinoma, ant Velykų stalo viską nustelbia kiaušiniai. Velykų laikotarpiu kiaušinius dažo, ruošia įvairias mišraines, patiekalus. Visos šios tradicijos ir atspindi tikrąjį lietuviškos virtuvės veidą.

Kiti įrašai
  • Lietuvių valgiai
  • maistas
Kiti įrašai
Tatjana Kochetkova
View Post

Laipiojimo erdvės Klaipėdoje įkūrėja: kas, jei ne mes kursime savo miestą?

Skrydžio rėžimas
View Post

Su skrydžio režimu atsisveikinsime jau birželį: fizikos mokslų daktaras aiškina, kodėl nuo šiol galėsime naršyti skrendant

Vasaros skaitykla Palangoje
View Post

Duris atveria Palangos vasaros skaitykla

kalėdinės dovanos
View Post

Kuo yra ypatingos kalėdinės dovanos?

Kelionės į Lenkiją
View Post

Ieškote kelionės tikslo savaitgalio išvykai? Atraskite kaimyninių valstybių sostines

plaukimas baidarėmis
View Post

Pasiplaukiojimas baidarėmis – linksmas ir turiningas laisvalaikio praleidimo būdas

Vilniaus sapnas
View Post

„Vilniaus sapno“ misterijos premjerą vidurnaktį pirmoji pamatė Palanga

Kultūros naktis
View Post

„Kultūros naktis 2022“ renginių programa

Tech Spa Terasa
View Post

Druskininkuose nauja koncertų erdvė -Tech Spa Terasa!

NAUJIENOS

Poilsio kaita

Poilsio kaita: kodėl virtuali erdvė tampa pagrindine pramogų vieta?

Kelionės

Idėja trumpam rudens pabėgimui: 3 smagiausi nuotykių parkai Švedijoje vaikams – pilną glėbį įspūdžių parsiveš ir tėvai

Vilniaus oro uostas

Vilniaus ir Kauno oro uostuose svarbūs pokyčiai keliautojams: aviacijos saugumo patikroje – visi daiktai ir skysčiai gali likti bagažo viduje

Festivalis

Kviečia į unikalų festivalį už simbolinę kainą: vienoje vietoje – gamtos stebuklai, muzika ir gurmaniški atradimai

EIMIN

EIMIN tęsia investicijas, skirtas į Lietuvą pritraukti užsienio turistų

Novaturas

„Novaturo“ pirmojo pusmečio rezultatai: 3 kartus sumažinti nuostoliai, antrą metų pusę tikisi veikti pelningai

PATARIMAI

Kokią pagalvę rinktis kelionei?

4 kriterijai, svarbūs renkantis palapinę

Kaip tinkamai elgtis Kinijoje?

Kaip nuspėti orus iš gamtos reiškinių?

Atostogos: kaip per jas pailsėti?

Patogiai poilsiauti galima pigiau: kaip sutaupyti per atostogas užsienyje?

PARTNERIO TURINYS

Kaip elgiasi gyvūnai kelionės metu

Patogus poilsis gamtoje – misija įmanoma!

Studijos užsienyje: išvykite pasitikėdami savo kalbinėmis žiniomis

Telefono remontas karantino metu

Skubus fototechnikos taisymas Vilniuje

Kaip pasirinkti tinkamą dviratį?

LAISVALAIKIS

Skrydžio rėžimas

Su skrydžio režimu atsisveikinsime jau birželį: fizikos mokslų daktaras aiškina, kodėl nuo šiol galėsime naršyti skrendant

SKRYDIS ORO BALIONU: ką reikia žinoti?

Kinų virtuvė

Penktadienį Kaune atidaroma tarptautinė meno paroda: laukia kelionė per 15 Europos šalių

plaukimas baidarėmis

Pasiplaukiojimas baidarėmis – linksmas ir turiningas laisvalaikio praleidimo būdas

Brangieji britų restoranai leidžia atsinešti savo gėrimus

Karolina
Kelioniuklubas.lt
  • Reklama
  • Kontaktai
Projektai:  statybajums.lt / manosveikata.lt / automedia.lt / skaitome.lt / verslo.tv / seostraipsnis.lt / mokslozinios.lt / zvejosapnas.lt /  motinyste.lt
Partneriai:  Automobilių nuoma / Bikko.lt

Input your search keywords and press Enter.